lunes, 8 de febrero de 2016

ESTEM D'ANIVERSARI!!!



Moltes felicitats!! El Concert d'Aranjuez cumplix 75 anys!


                                                   Punxa en la imatge per a sentir l'obra

                   Avui anem d'aniverssari, El gran compossitor Joaquin Rodrigo va composar el seu  concert d'Aranjuez a la primavera del 1939 a París.

                  Aquest dictava al copista nota per nota (que abans les havia escrit en *braille), com si es dictara una novel·la d'1.000 pàgines lletra per lletra, amb les seues titlles i les seues comes, t'imagines?

                   Açò no acabava ací, perquè, una vegada que la composició estava plasmada en el pentagrama, li tocava el torn a la seua esposa. I ella, com recorda la seua filla, «es posava al piano» perquè ell corregira l'escrit pel copista. 

                    El matrimoni va arribar a Espanya el 3 de setembre de 1939, quan van creuar la frontera, l'endemà passat de l'esclat de *la segona Guerra Mundial. Fixeu-set, si no hagueren creuat, la la dona de Joaquín  ho haguera passat mal ja que era  jueva,  i  vivien a Alemanya.

                      En un baulet , una  espècie de caixa forta  venia una mica més, l'obra que ho encastellaria, la partitura del «Concert d'Aranjuez». 
                      Un concert que es va estrenar «en unes condicions molt precàries» el 9 de novembre de 1940, en el Palau de la Música Catalana de Barcelona: «No hi havia orquestra que volguera tocar un concert amb guitarra i orquestra, perquè no s'havia escrit res  igual fins a aquell moment.

                       Finalment, ho va fer l'Orquestra Filharmònica de Barcelona i 75 anys després sonarà per tot el món la composició d'aquest home que amb 90 anys encara recordava la «primera nota que va compondre».

 QÜESTIONARI NOTICIA 1:    http://goo.gl/forms/4gMP7ycEko


Punxa l'enllaç de dalt  i respon les preguntes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario